Gastblog Cavalor: Waarom is een goede cooling down belangrijk?

Weergaven
Gastblog Cavalor: Waarom is een goede cooling down belangrijk?

Elke instructeur zal je na iedere les vertellen om nog even ‘lekker uit te draven’ en de benen van je paard af te spoelen met koud water. Natuurlijk is dit bedoeld voor de spieren en pezen van je paard, maar waarom? In deze blog vertellen je waarom een goede cooling down zo belangrijk is en wat je het beste kunt doen om jouw paard hierin te ondersteunen.

cooling-down-gastblog

Wat gebeurt er met de pezen tijdens het sporten?
Pezen zijn stijve structuren die de verbindingen vormen tussen spieren en botten. De pees zelf kan niet uitzetten of krimpen. Beweging wordt veroorzaakt door de spier waaraan de pezen zijn bevestigd. Bij acute overbelasting of overstrekking raakt de pees beschadigd. Andere oorzaken kunnen een trap zijn van een ander paard of het aantikken met het eigen been. Wanneer pezen zijn beschadigd, worden antilichamen in vloeistoffen vervoerd, waardoor een zichtbare vochtophoping ontstaat. Dit proces zal echter ook gezond weefsel beschadigen. Om verdere peesbeschadiging te voorkomen, kan het nuttig zijn om dit natuurlijke genezingsproces te vertragen, zonder het te belemmeren.
De bloedtoevoer in pezen is erg slecht in vergelijking met andere lichaamsstructuren. Dit bemoeilijkt de toevoer van voedingsstoffen en de afvoer van gifstoffen, waardoor het herstel langer duurt. Het is daarom erg belangrijk om peesblessures zo vroeg mogelijk aan te pakken of de pezen preventief te ondersteunen.

Hoe zit het met de spieren?
Als de spieren niet voldoende zijn voorbereid op een zware training of als de training intenser is dan normaal, kunnen er scheurtjes in de spiervezels ontstaan. Het lichaam reageert hierop door antilichamen naar de getroffen plek te sturen. Dit veroorzaakt een infectiereactie. Bij spierschade komen stoffen vrij die de zenuwen activeren. Dit veroorzaakt spierpijn en stijfheid. Spierpijn begint meestal 12 uur na de training en is het ergst na ongeveer 24 tot 48 uur. De spiervezels herstellen na 3 tot 4 dagen van de acute schade, maar het kan soms wel 4 tot 6 weken duren voordat deze volledig herstellen en sterker worden. Door het spierherstelproces te versnellen, kunnen er ook weer eerder zware inspanningen geleverd worden. Daarom is het raadzaam om Cavalor Recupgel te gebruiken bij meerdaagse evenementen.

Cooling down
Net als de warming up, is de cooling down een essentieel onderdeel van elke training. Het in gang gezette spiermetabolisme heeft tijd nodig om weer tot rust te komen. Eindig je training altijd met 10 minuten uitdraven onder lage intensiteit. Dit zorgt ervoor dat het opgebouwde melkzuur weer kan worden afgebroken.

Het is belangrijk om de benen daarna goed te koelen. Bij (voorkoming van) peesblessures is koelen ook erg belangrijk. Koelen met water of ijs is essentieel omdat dit door komt tot in de weefsels onder de huid (wanneer je langer dan 20 minuten koelt). Koeling vermindert zwelling, maar het kan ook helpen bij snelle pijnverlichting omdat het de zenuwen die pijn veroorzaken ongevoelig maakt. Ook zorgt koelen voor een betere afvoer van afvalstoffen en een sneller herstel.

recup-gel

Cavalor Recupgel is een verkoelende gel die het herstel van pezen en spieren verbetert en kan niet alleen op de benen maar ook op bijvoorbeeld de rug van jouw paard gebruikt worden. De actieve ingrediënten in het product ondersteunen de cooling down en het herstelproces door spierpijn en stijfheid te voorkomen:
- Optimale cooling down
- Voorkomt stramme spieren
- Voorkomt blijvende schade
- Snelle recuperatie
- Kom sneller weer tot topprestaties
- Helpt preventief blessures te voorkomen
- Ook te gebruiken om stijfheid bij jezelf te voorkomen

Cavalor RecupGel is zo samengesteld dat door de combinatie van verschillende essentiële oliën met elk hun specifieke eigenschappen een optimale ondersteuning van de herstelfase gestimuleerd wordt.

Cavalor Recupgel is niet alleen van toepassing op je paard, ook de spieren en pezen van de ruiter kunnen hiermee behandelt worden. Masseer de plek na je training in met een dunne laag Cavalor Recupgel om spierstijfheid de volgende dag te voorkomen.

Gerelateerde berichten
Reisverslag Cavalor meeting in Aachen!
Wauw wat hebben wij super leuke dagen gehad tijdens de Cavalor meeting in Aachen! Cavalor heeft ons uitgenodigd om met een selectief gezelschap naar Aachen te reizen om daar gezamenlijk het concours te bezoeken + overnachting en meeting met andere dealers uit Europa. Wij voelen ons heel erg vereerd om deel te mogen nemen aan dit selectieve ...
Nieuw: Cavalor Care producten
Cavalor heeft recent de Care producten vernieuwd en deze zijn nu nog fijner in gebruik voor jou en je paard. In deze blog lees je alles over de vernieuwde producten...
Op bezoek bij Cavalor
Afgelopen maand zijn wij op bezoek geweest bij Cavalor in Drongen(België). Een dag met presentaties en leerzame gesprekken en een bezoek aan de fabriek waar het voer en supplementen worden geproduceerd...
Terwijl wij in het nieuwe jaar weer vol frisse moet aan onze goede voornemens beginnen, is het voor je paard ook een perfect moment om aan zichzelf te werken. Nu moet jij hier hem natuurlijk een handje bij helpen, maar na een lang wedstrijdseizoen of een topprestatie moet ook het paardenlichaam weer terug in balans komen. Door hier af en toe op te ...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.