Tips voor het gebruiken van klei

Weergaven
Tips voor het gebruiken van klei

Klei is tevens te gebruiken in de acute fase van een blessure. De klei beperkt de reactie op de blessure en heeft een pijnstillende werking, hierdoor worden zwellingen en ontstekingen vermindert wat de kans op nog meer beschadigingen beperkt.

Daarnaast willen we benadrukken dat klei voor alle paarden gebruikt kan worden, niet alleen voor sportpaarden. Ook oudere paarden welke last hebben van hun gewrichten of paarden met een ontsteking in de hoeven. Klei heeft een pijnstillende werking en kan ongemakkelijkheden door dagelijkse arbeid verminderen. Ook een bosritje op een ongelijke bodem kan zorgen voor vermoeide benen.

Wanneer gebruik je klei voor de benen?

Tijdens het wedstrijdseizoen worden paarden over het algemeen intensiever getraind en is de belasting groter. Voornamelijk paarden welke internationaal actief zijn reizen meer en staan meer op stal. Deze combinatie kan zorgen voor een grotere belasting op de spieren en de pezen van de benen van je paard. Het is belangrijk om je te realiseren dat de sterke maar toch kwetsbare spieren en pezen van de benen van je paard dag in dag uit goed beschermd en verzorgd moeten worden, zeker tijdens grote belasting.

Als gevolg van een zware training is het veelvoorkomend dat spieren, pezen, ligamenten en bindweefsel overbelast of gespannen zijn. Dit hoeft niet direct te betekenen dat je paard een blessure heeft maar dit is een normaal gevolg van een zware inspanning. Spieren en pezen hebben rust nodig om volledig te kunnen herstellen en zo op het hoogste niveau te kunnen presteren. 1 van de beste manieren om de benen van de paard te verzorgen is het aanbrengen van een klei. Klei heeft een verzorgende en ontspannende werking op spieren en pezen. Een goede klei vermindert de warmte in de pezen en zwellingen aan de benen welke veroorzaakt worden door zware belasting op de benen.

Het verschil tussen klei en gel

Klei heeft een langdurigere werking dan bijvoorbeeld een gel. Een gel vervliegt snel wanneer het in aanmerking komt met zuurstof en heeft altijd de neiging om naar buiten toe te verdampen. Een vochtige klei is een dikke massa welke actief is zolang deze vochtig is. Daarnaast is klei constanter in temperatuur, doordat het een dikke massa is wordt het minder snel warm dan een vloeibare gel. Daarom adviseren wij eerder een klei te gebruiken na een zware belasting. De ingrediënten in de klei ontspannen de spieren en pezen, hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en zorgen voor een sneller herstel van vermoeide benen.

Hoe gebruik je klei voor de benen?

Klei is op verschillende manieren te gebruiken. Wij hebben aan Dirk Smits (groom van Suus Kuyten) gevraagd wat zijn ervaring is met het gebruiken van klei. "Voor de meest langdurige werking adviseer ik een dikke laag klei aan te brengen op de benen, deze vervolgens in te wikkelen met een natte krant en daarover een onderlap met stalbandage aan te leggen (ook wel polsteren). Op deze manier blijft de klei het langst vochtig en zolang de klei vochtig is, is de klei actief. Daarnaast komen de benen zo droger onder de bandages uit doordat je door het gebruik van bandages tegendruk geeft op de benen. De volgende ochtend kan de bandage en krant verwijderd worden, is de klei opgedroogd en valt de klei van de benen af. Wanneer je paard bandages slecht verdraagt of wanneer je niet in de mogelijkheid bent om de bandages de volgende ochtend af te halen adviseer ik de klei op te smeren en aan de lucht te laten drogen, het effect is dan minder langdurig (want zolang de klei nat is, is hij actief) maar heeft nog steeds een verzorgende werking op de benen. Wij gebruiken op de stal voornamelijk de Uptite klei en de TRM Staysound"

Benieuwd naar alle soorten klei voor de benen van je paard? Je bekijkt hier het hele assortiment klei.

Gerelateerde berichten
Wat is de functie van pezen? Pezen zijn de verbindingen tussen spieren en botten, maar ze kunnen ook om gewrichten heen zitten. Dan heten het ligamenten. Ze zorgen ervoor dat de beweging die wordt ingezet door een spier wordt overgebracht op het skelet, waardoor het paard in beweging kan komen. Naast pezen die spieren met botten verbinden zijn er ...
In deze blog lees je wat linimenten precies zijn en wat het verschil is met klei. Daarnaast wordt de werking van beide producten uitgelegd...
Koelen zonder vriezer, het kan!
Getest! De Recool X boots zijn een droom voor degene die willen koelen zonder vriezer. Dompel deze boots 20 minuten in koud water en voila.. daar zijn de cooling boots...
Pezen bij een paard
Pezen zijn de verbindingen tussen spieren en botten, maar ze kunnen ook om gewrichten heen zitten. Dan heten het ligamenten. Ze zorgen ervoor dat de beweging die wordt ingezet door een spier wordt overgebracht op het skelet, waardoor het paard in beweging kan komen. Naast pezen die spieren met botten verbinden zijn er ook nog peesplaten (...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.