Mok Behandelplan

Weergaven
Mok Behandelplan

Mok is een huidaandoening aan het onderbeen  van het paard (met name in de kootholte), te herkennen aan korstjes, wondjes en kloven. Dit kan variëren van enkele plekjes tot diepe kloven in de kootholte. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan de mok pijnlijk zijn en kreupelheid veroorzaken.

mok-behandelplan

Mok kan ontstaan wanneer paarden langdurig op een natte bodem staan, zoals bijvoorbeeld in de weide of in een vieze stal.Door deze natte bodems wordt de huid van het paard week en is de kans op aandoeningen groter. We zien mok vaker bij paarden met veel behang aan de benen, waar het water moeilijker weg kan trekken en dus in veel gevallen een natte en weke huid veroorzaakt. Vocht blijft in de huid zitten en gaat broeien. Bacterien krijgen de kans om zich te nestelen waardoor wondjes kunnen ontstaan.

Mok komt ook eerder voor bij paarden met witte benen ten opzichte van een gekleurde (gepigmenteerde) huid. Naast vocht kunnen ook zonnebrand, mijten, schimmels en ontstekingen aan haarzakjes mok veroorzaken. Het is belangrijk om mok tijdig en op de juiste manier te behandelen, om zo Einschuss of bloedvergiftiging te voorkomen.

Als een paard mok heeft, constateer dan eerst of het wordt veroorzaakt door mijten of schimmels. In dat geval is behandeling met een speciaal middel vereist om deze oorzaken uit te roeien. Bij twijfel, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Wanneer mok wordt veroorzaakt door een vochtige omgeving, zorg er dan voor dat deze oorzaak wordt weggenomen. Zorg hierbij voor een droge ondergrond, maar droog de benen ook goed af na het afspuiten, of wanneer er gereden is op een natte bodem. Houd de stal goed schoon, zodat de bacteriën uit mest en urine minder voor besmetting en irritatie kunnen zorgen.

De behandeling van mok wordt als volgt aangeraden:

Was het aangedane gebied met een ontsmettende shampoo, bijvoorbeeld Cavalor Derma Wash. Dit is reinigend en verzorgend. Let hierbij op dat eventuele vastzittende korstjes niet worden losgepeuterd, dit kan zorgen voor nieuwe wondjes. Droog het been goed. Breng daarna een mokzalf aan, bijvoorbeeld de NAF Mud Gard Zalf, Synovium Mudcare of een TRM Equizal.

Aangeraden wordt ook om de borstels die worden gebruikt (met name de borstels die bij de benen worden gebruikt) goed te ontsmetten met bijvoorbeeld de Cavalor Derma Spray  Dit om besmetting aan andere benen, of een nieuwe besmetting aan het herstellende been te voorkomen.

Om mok te voorkomen zou je de kootholtes van het paard kunnen insmeren met de Vetramil Honingzalf, door de vette samenstelling blijft de zalf ook in een natte omgeving goed op zijn plaats. Vetramil beschermt en zuivert de geprikkelde huid.. Voor bescherming van binnenuit wordt de NAF Mud Gard aangeraden.

 

© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.