Elektrolyten voor paarden

Er bestaat veel onduidelijkheid over elektrolytensupplementen.
Wat is een  elektrolyten supplement? Wanneer kun je ze voeren? En wat is de beste samenstelling?

Wij proberen je hieronder kort uit te leggen wat de behoeftes van je paard zijn en waar een elektrolytensupplement aan moet voldoen.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn mineralen welke  de vochtbalans en dorstfunctie reguleren. Elektrolyten bestaan uit de mineralen; natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Wanneer je paard een tekort heeft aan elektrolyten zal hij proberen om uit andere bronnen mineralen te halen door zand te eten of aan hout te knagen. Een langdurig tekort aan elektrolyten kan schadelijk zijn voor de gezondheid (uitdroging) en kan invloed hebben op de prestaties. Tevens wordt de kans op spierbevangenheid groter.

Wanneer zou je elektrolyten moeten voeren?

Tijdens het trainen verliest je paard belangrijke elektrolyten via het zweten, de belangrijkste twee zijn natrium en chloride (oftewel zout). Paarden die licht  (recreatief)  getraind worden zweten  af en toe maar hebben wel behoefte aan extra zout (natrium en chloride). Dit kan simpelweg door gewoon tafelzout door het voer te doen of een zoutblok in de stal of paddock te hangen. Paarden die  gemiddeld(B/L/M) of zwaar getraind worden hebben een hogere dosis elektrolytenvervangers nodig zodat de elektrolytenhuishouding in balans blijft.

Elektrolyten vervangers- onzin of oplossing?

De belangrijkste elektrolyten die verloren gaan tijdens het zweten zijn natrium en chloride. Zout (natrium en chloride) is daarom de belangrijkste basis van een elektrolytensupplementen samen met de juiste niveaus van kalium, magnesium en calcium.

De meesten paarden houden van een zoute smaak maar voor de paarden die het niet lekker vinden kan aroma aan het supplement toegevoegd worden zodat je paard het makkelijker eet. Het beste resultaat wordt behaald als je paard een zeer graanrijke voeding met minimale toegevoegde zoetstoffen krijgt. Voer dat veel toegevoegde zoetstoffen bevat is minder effectief omdat er een veel minder hoge concentratie elektrolyten in zit. Om dan het juiste niveau aan mineralen te behalen zou er veel meer gevoerd moeten worden.

Het toedienen van elektrolyten pasta’s voor en tijdens inspanning is veilig en werkzaam. Een studie van D'sterdieck e.a. in 1999 heeft aangetoond dat paarden die een elektrolyten supplement toegediend kregen:

* Tweemaal zoveel water verbruikten (24 liter t.o.v. 12 liter)
* Minder lichaamsgewicht verloren tijdens de inspanning (0,8% van het lichaamsgewicht versus 2,8%)
* Hoge concentraties natrium en chloride in het bloed hadden.

Elektrolytensupplementen: DO’S
-    Gebruik altijd op zout-gebaseerde  (natrium en chloride) supplementen
-    Voer dagelijks graanrijke elektrolyten
-    Kijk voor de belangrijke elektrolyten naar de ingrediënten: natrium, chloride, kalium, magnesium en koper

Elektrolytensupplementen: DON’T
-    Gebruik geen supplement dat een hoog gehalte dextrose bevat

Uitdroging is een zeer ernstige aandoening en kan leiden tot overlijden. Tijdens en na de zware training en wedstrijd is het belangrijk om het paard snel maar op de juiste manier te hydrateren. Er zijn producten beschikbaar die ervoor zorgen dat het paard stimuleren om te drinken, door het paard kleine hoeveelheden elektrolyten te geven.
 


Zullen we je een bericht sturen wanneer we een actie hebben?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.

© 2021 DocHorse. All Rights Reserved.