Schoon het voorjaar in. Een detox voor je paard to do or not to do?

Weergaven
Schoon het voorjaar in. Een detox voor je paard to do or not to do?

Detoxen, teatoxen, reinigen, ontgiften… In de humane wereld lees je er van alles over en zo druppelt deze “trend” ook door naar de paardenwereld. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag; Is het nodig om mijn paard te laten detoxen? In deze blog wil ik jullie meer informatie geven over waar detoxen en reinigen vandaan komt en waarom het zinvol kan zijn.

Detoxen, teatoxen, reinigen, ontgiften… In de humane wereld lees je er van alles over en zo druppelt deze “trend” ook door naar de paardenwereld. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag; Is het nodig om mijn paard te laten detoxen? In deze blog wil ik jullie meer informatie geven over waar detoxen en reinigen vandaan komt en waarom het zinvol kan zijn.

In vele religies en culturen is er een periode van vasten. In deze periode wordt het lichaam gereinigd. Tot op zekere hoogte heeft het lichaam (zowel van paard als mens) het vermogen om zichzelf te reinigen, maar bij een overvloed aan giftige stoffen of het niet correct functioneren van organen blijven er schadelijke stoffen achter in het lichaam. Deze stoffen worden (veilig) opgeslagen in het bindweefsel zodat ze geen schade kunnen aanbrengen elders in het lichaam.

Deze giftige stoffen kunnen zowel een chemische als natuurlijke oorsprong hebben. Bij een chemische oorsprong moet je denken aan stoffen welke ingeademd worden of via medicatie in het lichaam komen. Bij een natuurlijke oorsprong zijn de giftige stoffen ontstaan door allerlei verschillende natuurlijke processen welke in het lichaam zelf plaatsvinden.

Vaak is het een combinatie van de opgeslagen giftige stoffen en een tekort vitaminen en mineralen wat voor een onbalans zorgt in het systeem en wat zich uit in kwaaltjes, allergieën, ziektes en blessures. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan onder andere ontstaan door slecht ruwvoer etc., maar het kan ook zijn dat deze vitaminen en mineralen wel beschikbaar zijn maar bijvoorbeeld door een verstoorde darmflora niet goed worden opgenomen. Als het lichaam een gebrek heeft aan bepaalde vitamines en mineralen zal het deze vervangen door de wel aanwezige stoffen, en dit zijn vaak giftige stoffen.

Het lichaam beschermt zichzelf dus tegen giftige stoffen maar door een ophoping hiervan kan dit uiteindelijk leiden tot bepaalde aandoeningen. Veelvoorkomende aandoeningen/symptomen zijn: vermoeidheid, huidproblemen, zomereczeem, allergieën, hoefproblemen, verminderde weerstand, ontstekingen, pijnlijke gewrichten.

Wanneer er sprake is van een onbalans en een teveel aan opgeslagen toxische stoffen kan je met een reinigingskuur het natuurlijke reinigingsproces van het lichaam een handje helpen en een vicieuze cirkel doorbreken. Er bestaan een aantal middelen (homeopathisch of basis van kruiden) in ons assortiment welke de organen stimuleren om harder aan het werk te gaan en zo de opgeslagen giftige stoffen vrij te maken en snel af te voeren. De lever en nieren spelen hierin een belangrijke rol. De lever speelt de hoofdrol in ontgiften. De lever breekt namelijk toxinen (giftstoffen) af, bindt verschillende stoffen aan elkaar zodat ze onschadelijk worden en afgevoerd kunnen worden via de nieren. Een goed supplement om de werking van de lever te ondersteunen is bijvoorbeeld een kuur Hippochol van Synovium. Daarnaast zijn er ook complete reinigingskuren beschikbaar zoals de Puur Detoxi en Phytonics Detox Comp .

Tijdens het reinigen komen de opgeslagen afvalstoffen vrij in het lichaam. Deze afvalstoffen komen in de bloedbaan om alsnog afgevoerd te worden via lymfe, bloed, longen, huid, darm en nieren. Het kan dus zijn dat je paard zich de eerste dagen niet fit voelt en dat er zelfs symptomen van oude ziektes naar voren komen. Zorg er dus voor dat je paard tijdens een reinigingskuur lichte arbeid verricht en alle rust krijgt om te herstellen. Begin bijvoorbeeld dus nooit met een kuur voor een verhuizing of een meerdaags concours. Begin ook niet met een kuur als je paard al een verzwakt immuunsysteem heeft.

Het is uiteindelijk wel belangrijk dat wanneer het systeem “schoon” is er ook op andere vlakken voorzien wordt in de behoeftes van je paard om het systeem in balans te houden. Denk hierbij aan voldoende ruwvoer (van goede kwaliteit), een uitgebalanceerd dieet (waar nodig aan te vullen met supplementen), juiste training (genoeg tijd voor herstel) en stalmanagement (weidegang, sociaal contact etc).

Gerelateerde berichten
Tips om je paard te laten wennen aan vers gras
Het lekkere weer is in aankomst en de wei wordt ook steeds groener. De hoogste tijd om je paard weer te laten genieten van het heerlijke groene gras. In deze blog lees je alles over het voorjaarsgras en hoe je je paard er het beste aan kan laten wennen...
Terwijl wij in het nieuwe jaar weer vol frisse moet aan onze goede voornemens beginnen, is het voor je paard ook een perfect moment om aan zichzelf te werken. Nu moet jij hier hem natuurlijk een handje bij helpen, maar na een lang wedstrijdseizoen of een topprestatie moet ook het paardenlichaam weer terug in balans komen. Door hier af en toe op te ...
Musthaves voor de voorjaarsschoonmaak
De lente is officieel begonnen en het lekkere weer is in aantocht. De paarden kunnen weer naar buiten en het is tijd voor de grote schoonmaak! In deze blog kun je onze tips vinden...
Gastblog Puur: Schoon het najaar in
In de tijd waarin we leven is het voor iedereen al heel normaal, een periodieke detox, drainage- of reinigingskuur. Dit soms in combinatie met vasten om van de afvalstoffen af te komen. Bij paarden is dit niet anders, ook bij hen hopen de afvalstoffen zich op, waardoor de werking van organen wordt belemmerd...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.