ALLEEN VANDAAG! TRM Superlyte 1+1 gratis!
dagen
uren
min
sec

Het geheim achter de Zebra vliegendekens..

Het geheim achter de Zebra vliegendekens..

Het geheim achter de zebra dekens!

Het is alweer enkele jaren geleden dat de eerste Bucas vliegendeken (geproduceerd door Bucas) met een Zebramotief op de markt verscheen. Ik heb altijd gedacht dat het een hype zou zijn welke binnen een paar seizoenen weer zou verdwijnen, maar de populariteit van deze vliegendekens neemt nog steeds toe. En dat is niet zonder reden, de strepen hebben daadwerkelijk een desoriënterend effect op vliegen, dit zorgt ervoor dat vliegen en andere insecten liever niet in de buurt van je paard komen, hier kan geen vliegenspray tegen op.

 

 

geheim-achter-zebra-dekens

Tijd om het effect van Zebrastrepen eens goed onder de loep te nemen. In 2012 is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van Zebrastrepen op insecten. De strepen op een Zebra zijn al jarenlang een veel besproken onderwerp onder wetenschappers.

Waarom hebben Zebra´s toch strepen? De natuur moet hier een goede reden voor hebben. Wetenschappers uit Zweden en Hongarije hebben dit mysterie onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat de strepen ervoor zorgen dat Zebra’s niet geteisterd worden door steekvliegen. Het geheim is de manier waarop de strepen licht reflecteren.

“We zijn gestart met het onderzoeken van paarden met een donkere, lichte en witte vacht” vertelt Susanne Akesson van Lund University, en lid van het internationale onderzoeksteam van deze studie.  “We hebben ontdekt dat paarden met een zwart en bruine vacht horizontaal gepolariseerde lichtgolven weerkaatsen”. Dit betekent de lichtgolven zich bewegen via een horizontale weg. Je kan deze horizontale verplaatsing vergelijken met een slang die over de grond siddert. Dit effect maakt donkere paarden erg aantrekkelijk voor vliegen. Dr Akesson en haar collega’s hebben ontdekt dat vliegen zich erg aangetrokken voelen tot horizontaal golvend licht.

Van een witte vacht krijg je ongepolariseerd licht (reflecterend). Deze lichtgolven bewegen zich lineair en overal door de ruimte. Dit is minder aantrekkelijk voor vliegen. Daarom hebben paarden met een witte vacht minder last van vliegen dan hun donkergekleurde vrienden.

Nu de voorkeuren van een vlieg onderzocht zijn, waren de wetenschappers erg nieuwsgierig welk effect een combinatie van een lichte en donkere vacht zou hebben op vliegen. Dit is het moment waarop de interesse ontstond naar het onderzoeken van Zebrastrepen.

Het team experimenteerde met verschillende borden. Bij een paardenstal in Hongarije werden verschillende borden geplaatst, met een donkere en lichte kleur en ook meerdere borden met een gestreept motief waarvan de strepen varieerde in dikte. De borden werden voorzien van insectenlijm en na een tijdje werden de insecten op de borden geteld.

De uitkomst was zeer opvallend. Het bord met een streepmotief welke het meest in de buurt kwam van het motief van een Zebra bevatte maar enkele vliegen. Zelfs minder dan het witte bord wat volledig ongepolariseerd licht reflecteert. De uitkomst was een verassing omdat Zebrastrepen ook donker gepolariseerd licht bevatten waar vliegen zich juist tot aangetrokken voelen. Maar hoe meer de strepen in de beurt kwamen van een echt Zebramotief des te minder de vliegen zich aangetrokken voelden.

Om de test nog uitvoeriger uit te voeren werden in het weiland plakkerige plastic modelpaarden geplaatst, 1 wit, 1 bruin, 1 zwart en 1 gestreepte (zoals een Zebra). Op de foto hiernaast zie je alle plastic modelpaarden opgesteld staan.

De onderzoekers verzamelde elke 2 dagen de vliegjes en het plakkerige modelpaard met een Zebramotief had de minste vliegjes.

het-geheim-achter-zebra-dekens

Met deze wetenschap in het achterhoofd heeft Bucas een hele collectie Zebra dekens ontwikkelt, hiermee sla je dus 2 vliegen in 1 klap! Een vliegendeken voor bescherming tegen vliegen, maar met een Zebraprint waardoor vliegen sowieso al op een grotere afstand blijven en je paard heerlijk ongestoord kan genieten op de wei!

Klik hier om alle zebra dekens te bekijken

Bron: BBC Nature

Related Posts

Gerelateerde producten