SynBioVit, geef jij het?

Weergaven
SynBioVit, geef jij het?

Onder normale omstandigheden leven er miljarden nuttige bacteriën in het darmkanaal van het paard. Zij helpen bij het afbreken van vezelig materiaal en produceren vetzuren die energie leveren. Als niets interfereert met deze nuttige bacteriën, doen ze hun werk en verloopt de spijsvertering normaal.

Synbiovit

Door de ontwikkeling binnen de fokkerij van het nederlandse dressuurpaard, is de spijsvertering echter erg gevoelig en kunnen veel dingen het spijsverteringsstelsel beïnvloeden. Je kunt hierbij denken aan een verandering van het voer, stress door training of reizen, of bijvoorbeeld wanneer jouw paard een antibioticakuur krijgt.

In dit soort gevallen kan het voorkomen dat de goede bacteriën afsterven en andere giftige stoffen in de bloedbaan terecht komen. Bacteriën kunnen gemakkelijk voortplanten en daarmee uitbreiden.

Het belang van Probiotica is al heel lang bekend. Deze zogenoemde ‘levende bacteriën; spelen een grote rol bij de versterking van het immuunsysteem van het paard. Ze helpen bij de spijsvertering door het reinigen van de darmen. Zoals alle levende dingen, moeten probiotica gevoed worden om actief en gezond te blijven. Dit is waar de prebiotica in het spel komen. Prebiotica fungeren als voedsel voor probiotica.

Wanneer de supplementen van probiotica en prebiotica gecombineerd zijn, noemen we dat ook wel Synbiotica. Dat is waar men onder andere ook het supplement; Synbiovit van kennen.

Waarom zou je een supplement als SynBioVit bijvoeren?

Wanneer zou je overwegen om jouw paard een supplement zoals Synbiovit te geven? Dat kan soms best lastig zijn om in te schatten. Je kunt ervoor kiezen om een supplement als deze bij te voeren ter ondersteuning van de spijsvertering en darmgezondheid. De Synbiovit draagt bij aan een verbeterde opname van voedingsstoffen en het vermindert daarnaast het risico op verstoringen in de spijsvertering van het paard.

De Synbiovit heeft daarnaast ook invloed op het stressniveau van het paard en kan helpen om de stress te verminderen wanneer je bijvoorbeeld op wedstrijd gaat.

Is jouw paard recentelijk behandeld met antibiotica? Dan kan de Synbiovit een mooie aanvulling zijn. Het draagt namelijk bij aan de darmgezondheid en is daarmee heel geschikt wanneer jouw paard net een kuur achter de rug heeft.

Wanneer gebruik je SynBioVit?

  • Ideaal voor paarden die veel reizen of onder stress staan door training/wedstrijd.
  • Bij paarden die een antibioticakuur hebben gehad.
  • SynBioVit kan ook gebruikt worden na toediening van een ontwormingsmiddel.
  • Veulens die tekenen van spijsverteringsstoornissen vertonen.
  • Paarden die moeite hebben hun gewicht op peil te houden.
  • Voer aan oudere paarden met een onvoldoende gebitsfunctie.
  • Voor prestatiepaarden van hoog niveau om een goede gezondheid en een optimaal functionerend maagdarmkanaal te creëren.

Verstoring van de darmflora kan de endogene fermentatie van Vitamine B verminderen. De Vitaminen B hebben vele belangrijke functies in het lichaam:

Energieproductie; goede transmissie van zenuwcellen; celreproductie en deling (vooral snel delende cellen zoals rode bloedcellen).

Eiwit-, vet- en koolhydraatmetabolisme.

Een vitamine B supplement kan interessant zijn in de volgende gevallen:

  • Zwaar trainende paarden.
  • Voor paarden op stal die weinig toegang hebben tot verse weidegrond.
  • Paarden met aandoeningen die de normale darmflora kunnen verstoren, en elke periode van stress.

Vitamine B1

Er is een beperkte opslag van vitamine B1 in het paard, wat aangeeft dat paarden een regelmatige aanvoer nodig hebben in het dieet. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol in het glucose metabolisme. De afbraak van koolhydraten wordt gewoonlijk verhoogd tijdens wedstrijden of zware trainingen, waardoor het belangrijk is dat er voldoende thiamine beschikbaar is om aan te vullen.

De toevoeging van extra thiamine aan het dieet van het paard heeft bijzondere aandacht gekregen omdat het dieet van de prestatiepaarden heel energiedicht is, waardoor de thiamine nog belangrijker is voor het glucose metabolisme. Thiamine heeft daarnaast een kalmerend effect bij sterk gespannen paarden.

Niacinamide

Niacinamide wordt gebruikt in een breed scala van aandoeningen op basis van de celbeschermende effecten: vooral in bloedvaten, zenuwweefsel, het spijsverteringssysteem en de huid. Zoals alle Vitaminen B is het betrokken bij het energiemetabolisme als nicotinamide en maakt deel uit van de structuur nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), die nodig is voor het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Er is een groter gebruik van niacine door paarden die hard werken op zeer energiedichte rantsoenen. De eerste tekenen van een tekort aan niacine zijn verlies van eetlust, verminderde groei, algemene spierzwakte en diarree.

Vitamine B2

Vitamine B2 is noodzakelijk voor de energie productie in het lichaam en andere chemische processen. Meestal hebben paarden genoeg aan de combinatie van luzerne of hooi samen met vitaminen. Paarden die veel op stal staan of paarden die weinig toegang hebben tot de wei kunnen vaak een aanvulling gebruiken. Bij deze paarden wordt er over het algemeen minder opgeslagen en is de behoefte aan aanvullende vitaminen bij zware inspanning groot.

Vitamine B12

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, heeft een belangrijke rol in de normale werking van de hersenen en het zenuwstelsel, en de de vorming van rode bloedcellen. Cobalamine is ook nodig voor de productie van propionaat, een belangrijke energiebron welke afkomstig is van de fermentatie van koolhydraten.

SynBioVit, voor een gezond paard

SynBioVit verhoogt de verteerbaarheid van voedingsstoffen door de activiteit van vezelverterende bacteriën in de darmen, wat leidt tot een betere vezelvertering van het voer en een efficiëntere benutting van vitaminen en mineralen uit de voeding. Prebiotica fungeren als voedselsubstraat voor nuttige microbiële populaties in de darmen. B-vitamines zijn belangrijke voedingsstoffen die een rol spelen bij de stofwisseling en het vrijmaken van energie. 

Gerelateerde berichten
6 tips voor de overgang van wei naar stal
De herfst is al een aantal weken in aantocht. Het wordt eerder donker en het weer begint om te slaan. Dat betekent voor veel paarden dat ze minder lang buiten in de wei lopen, en meer uurtjes op stal doorbrengen. In deze blog lees je alles over de gevolgen en wat je kunt doen om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze verandering...
Fenegriek (Foenegeriek)
In supplementen worden voornamelijk de fenegriekzaadjes gebruikt (niet het blad). Fenegriek groeit volop in India, Egypte en andere delen van het Midden-Oosten...
© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.