Vitamine K

Weergaven
Vitamine K

Vitamine K speelt een grote rol in het lichaam. De belangrijkste functie is die van de stolling van het bloed. Daarnaast is vitamine K ook belangrijk voor botstofwisseling (vermoedelijk speelt het een rol bij het voorkomen van osteoporose) en voor gezonde vaatwanden (vitamine K zorgt voor de activering van een enzym in het lichaam welke afzetting van kalk in de vaatwand tegengaat).

Vitamine K bestaat uit drie typen, vitamine K1, vitamine K2 en vitamine K3. We zullen hieronder niet verder ingaan op de individuele varianten.

Het grootste gedeelte van de behoefte aan vitamine K wordt gehaald uit ruwvoer. Graanrijk voer bevat relatief weinig vitamine K. Voor paarden is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K vastgesteld, maar gesteld wordt dat paarden in normale omstandigheden met voldoende toegang tot ruwvoer hiermee aan de dagelijkse behoefte vitamine K voldoen.

Tekort aan vitamine K

Problemen met de bloedstolling is het grootste symptoom van een tekort aan vitamine K. Bij mensen wordt een tekort aan vitamine K ook in verband gebracht met verschillende bot- en hartaandoeningen. Bij paarden is een tekort aan vitamine K nog nooit gerapporteerd. Echter kan een ruime inname van vitamine K antagonisten (een stof die vitamine K tegenwerkt) dit wel in de hand werken en symptomen kunnen ontstaan. Een van deze antagonisten is dicoumarol. Dit kan worden gevonden in schimmelende zoete klaver hooi. Problemen met het stollen van het bloed door het eten van deze zoete klaver hooi zijn echter wel gerapporteerd. Een goede reden dus om nooit beschimmeld hooi aan je paard te geven!

Overdosering vitamine K

Overdosering van vitamine K is nog niet gemeld bij paarden. Geschat wordt dat een overdosering plaats zal vinden bij inname van 1000 x de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K.

Echter is wel een melding geweest van een geval acuut nierfalen bij een paard welke een enkele dosis menadione (de synthetische vorm van vitamine K, vitamine K3) door injectie had binnen gekregen, volgens de aanbevolen hoeveelheid door de fabrikant. Om die reden lijken injecties met vitamine K1 of K2 veiliger te zijn bij paarden die vitamine K injecties nodig hebben.

© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.