Rijstolie

Weergaven
Rijstolie

Rijstolie is een bijproduct van rijstplanten en is een van de meest veelzijdige oliën. Rijstolie is daarnaast een langzame energiebron en dus een uitstekende brandstof voor de spieren. Rijstolie is een natuurlijke bron van Gamma-oryzanol en ferulinezuur (anti-oxidant)

Onderzoeken in Amerika, Japan en Australië tonen aan dat Gamma-oryzanol een positief effect heeft op de gewichtstoename en sportprestaties. Gamma-oryzanol stimuleert het hormoonstelsel wat resulteert in een verhoogd vetmetabolisme en eiwitsynthese- en afbraak. Dit leidt tot meer spiermassa en een toename van het spier – vet ratio. De toename van de spiermassa zal voornamelijk zichtbaar zijn rondom de romp, hals en schoft.

Een andere studie heeft aangetoond dat Gamma-oryzanol de kans op maagzweren (veroorzaakt door stress) vermindert, zonder dat de gastro-intestinale motiliteit wordt verstoord.

De stoffen Gamma-oryzanol en ferulinezuur zijn vet oplosbaar, wat betekent dat er vetten voor nodig zijn om deze stoffen efficiënt door het spijsverteringskanaal te kunnen laten opnemen. Dit geldt ook voor de vet oplosbare vitamines A, D, E en K. De Gamma-oryzanol bevindt zich in een natuurlijk vorm in de rijstolie en is daardoor veel beter opneembaar dan de poedervormen waaraan  Gamma-oryzanol is toegevoegd.

Rijstolie bevat tevens tocotrienol (de meest natuurlijke en actieve antioxidant) en is ook een bron van de 4 tocoferolen beta, gamma en delta. Deze vet oplosbare stoffen vormen de basis voor een goed opneembare en natuurlijke Vitamine E.

Het belang van deze natuurlijke antioxidanten mag niet onderschat worden. Deze antioxidanten maken de vrije radicalen in het lichaam onschadelijk. Vrije radicalen zijn een natuurlijk bijproduct van verschillende verbrandingsprocessen in het lichaam waar zuurstof voor nodig is. Bij paarden komen de vrije radicalen meestal in een O2 vorm voor, de zuurstof molecuul, wanneer deze niet onschadelijk wordt gemaakt kan deze schade aanbrengen aan de celwanden, de celstructuur en het genetische materiaal in de cellen.

Een sportpaard heeft een hoge energiebehoefte, oliën zijn een belangrijk bron van langzaam beschikbare energie. Rijstolie bevat in het algemeen 2.5 x meer energie dan graansoorten. Rijstolie wordt bijna helemaal opgenomen in de dunne darm van het paard, dit resulteert een koele vorm van energie welke veilig aan elk soort paard (ook hete paarden) gevoerd kan worden. Door het bijvoeren van rijstolie kan de hoeveelheid graan en brok verminderd worden. Zo kan je toch aan de energiebehoefte van je paard voldoen zonder hem te overvoeren met brok en graan, het hoge suikergehalte in de brok kan voor veel problemen zorgen.

© 2024 DocHorse. All Rights Reserved.